Siirt Yöresinden Bir Lezzet: Perde Pilavı

Siirt yöresinin sevilen yemeği perde pilavını yapmak biraz zahmetli olsa da yaptıktan sonraki görüntüsü, kokusu ve harika lezzeti ile tüm zahmete değdiğini anlıyorsunuz. Herkesin beğenisini kazanan bu pilav adeta ana yemek görevini üstleniyor ve özellikle davet sofralarına çok yakışıyor. Perde pilavı nasıl yapılır sorusunun cevabı için malzemeler hazırsa haydi tarife geçelim.

Servis 4-6 Kişilik
Hazırlanma Süresi 30 Dakika
Pişirme Süresi 60 Dakika

Siirt Yöresinden Bir Lezzet: Perde Pilavı

4 yemek kaşığı Kaya Çiftliği Tereyağı

2,5 su bardağı baldo pirinç (yıkanmış, süzülmüş)

5 su bardağı sıcak tavuk suyu

1 adet haşlanmış tavuk

3 yemek kaşığı dolmalık fıstık

2 yemek kaşığı kuş üzümü

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı Kaya Çiftliği Bahçemiz Toz Kırmızı Biber

1 çay kaşığı Kaya Çiftliği Bahçemiz Karabiber 

1 çay kaşığı yenibahar 

Kalıpları Yağlamak İçin:

100 gram Kaya Çiftliği Tereyağı

100 gram çiğ badem (kabukları soyulmuş)

Hamuru İçin:

100 gram Kaya Çiftliği Tereyağı

2 adet yumurta

3 yemek kaşığı Kaya Çiftliği Yoğurt

1 çay kaşığı tuz

2,5 su bardağı un

Hazırlanış

Hamur için derin bir kapta tereyağı, yoğurt, yumurta, tuz ve unu yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurun. Ardından hamuru tezgaha alıp toparlayın ve üzerini kapatıp dinlenmeye bırakın. Pilav tenceresini bol tereyağı ile yağlayın ve kabukları soyulmuş çiğ bademleri tencerenin tabanı ve kenarlarına yapıştırın, daha sonra tencereyi buzdolabında bekletin. Pilav için geniş tabanlı yeni bir pilav tenceresinde tereyağı eritin. Dolmalık fıstıkları katıp birkaç dakika kavurun. Pirinçleri ilave edip kısık ateşte güzelce kavurun. Kalan baharatları da ekleyip karıştırın. Sıcak tavuk suyunu tencereye ekleyip tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Demlenmiş pilava haşlanmış tavukları ekleyip karıştırın. Hamurun 4’te 1’ini kenara ayırıp kalan hamuru açın. Buzdolabından çıkardığınız tencereye kenarları dışarı sarkacak şekilde yerleştirin.